CV » Sådan skriver du din CV Profiltekst

Sådan skriver du din CV Profiltekst

Skrevet af: Victor Brøgger

Skrevet d.
Blog
CV

Virker det uoverskueligt?

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.

80 % af arbejdsgiverne læser CV’et som det første, når de gennembladrer bunken af potentielle medarbejdere til en given stilling. Dertil læser 83 % af selvsamme profilteksten, hvori du efter bedste evne kortfattet har forsøgt at sælge dig selv.

Dermed er profilteksten central, når du skal gøre din kommende arbejdsgiver sulten efter at møde dig og lade din kompetencer udfolde sig i praksis.

Du har kort tid og få ord til at fange modtagerens opmærksomhed i et rekrutteringsøjemed. Disse få ord skal sikre, at lige præcis du kommer igennem nåleøjet og får muligheden for at italesætte dine kompetencer i en personlig samtale.

Ud over din overskrift er din profiltekst det mest iøjnefaldende på din ansøgning, da denne er placeret CV’ets top. Derfor skal du via din profiltekst skabe interesse og differentiere dig fra dine konkurrenter.

En profiltekst a’hva’ for noget?

Profiltekst, faglig profil og resumé – kært barn har mange navne. I virkeligheden dækker de alle i en vis grad over det samme i et CV-øjemed: Et summarium af dine kvalifikationer og vigtigste kompetencer.

Et koncentrat af den værdi, du bringer den pågældende stilling samt din motivation for at søge stillingen. Det er den lille tekst, der fungerer som en appetitvækker for din kommende arbejdsgiver.

Profilteksten fungerer altså som en kort opsummering på, hvad du kan, hvem du er, og hvad du vil i henhold til den specifikke stilling.

Virker det uoverskueligt?

Opstil nemt et professionelt CV med Candenos CV-builder. Kontakt os på vores live-chat, hvis du har spørgsmål!

Råd til udarbejdelsen af den træfsikre profiltekst

1. Kend den pågældende virksomhed helt ind til benet

Research. Gør dit forarbejde. Derved kan du i din profiltekst lade din ord afspejle sig i virksomhedens værdier – selvfølgelig uden at gå på kompromis med dine egne. Det er vigtigt, at du bruger tid på at sætte dig ind i, hvad det er for en virksomhed du skal til at søge hos, så din profiltekst rammer virksomheden bedst muligt.

Din profiltekst er som tidligere nævnt et koncentrat af dine kompetencer, dog kan du i højere grad målrette dine kompetencer, når du på forhånd har dit vidensfundament velfunderet.

Du kan også inkorporere buzzwords i din tekst, som har relation til virksomheden og den pågældende stilling. Her er det dog vigtigt at passe på med ikke direkte at kopiere virksomhedens vendinger og måder de beskriver virksomheden på.

2. Hold din CV profiltekst kort

’Oversigt over en persons levnedsløb med angivelse af de vigtigste begivenheder, ansættelser, uddannelsesforløb m.m. – vedlægges ofte ved en jobansøgning

Sådan beskrives curriculum vitae i Den Danske Ordbog, det der i folkemunde kendes som et CV. Et CV er altså en kort oversigt over dit livsforløb. Som Den Danske Ordbog beskriver, er det de vigtigste begivenheder, der skal beskrives på et CV.

Faktisk bruger 41 % af adspurgte virksomheder kun 1-2 minutter på at gennemlæse et CV. En indikator på, at du har ganske få minutter til at overbevise din kommende arbejdsgiver via din velovervejede ord. Det kræver, at du prioriterer hvilke af dine kompetencer, du ønsker at fokusere på.

Du kan med fordel holde din profiltekst inden for 10 linjer, hvorved du hurtigt, men godt og præcist, kan give et indtryk af dig selv og dine kompetencer. Din profiltekst på dit CV kan ses som en miniatureudgave af din ansøgning.

Virker det uoverskueligt?

Opstil nemt et professionelt CV med Candenos CV-builder. Kontakt os på vores live-chat, hvis du har spørgsmål!

3. Lad ikke kun din profiltekst være bagudrettet

En profiltekst er en sammenfatning af kompetencer, en form for resumé over dit arbejds- og uddannelsesmæssige liv. Og så alligevel ikke helt. Du kender måske begrebet fra din skoletid, fra bagsiden af en bog eller noget tredje – formålet er det samme: Et resumé beskriver en handling bagudrettet og fungerer som et nedkog. Det ser ikke fremad. Det er dog ikke helt tilfældet med en profiltekst.

Lige præcis dér adskiller profilteksten sig fra resuméet. Når du skriver en profiltekst, skal du målrette dit livsforløb mod en given arbejdsgiver.

Du skal nedskrive de kompetencer, du har tilegnet dig samt de erfaringer, du har erhvervet dig – men du skal også italesætte, hvordan disse kompetencer og erfaringer kan komme til udtryk i den givne arbejdsmæssige kontekst, som du ønsker at udfylde fremtidigt.

4. Målret din profiltekst

Du har få linjer til at beskrive dine kompetencer og dine erfaring i henhold til stillingen og virksomheden.

Du vil måske erfare, at du er nødt til at luge ud i favoritvendingerne, yndlingsretorikken og nogle kompetencer for at gøre din profiltekst så konkret og kort som muligt.

Dermed skal du udvælge de af dine kompetencer, som passer til den pågældende stilling. Dog kan det være, at de kompetencer, der må lade livet i én kontekst, er relevante i en anden. Derfor skal du målrette din profiltekst til den givne stilling og ændre den fra gang til gang; fra stilling til stilling.

Inkorporer gerne den pågældende virksomheds navn, når du skuer fremad i din profiltekst. Dit sprog og indholdet i din profiltekst skal afspejle sig i modtageren, hvorfor det er vigtigt at differentiere i dette.

Alle virksomheder er forskellige, og det kan fremstå dovent blot at genbruge sin(e) profiltekst(er).

Vis din ærgerrighed efter den pågældende stilling ved virkelig at gøre en indsats i udarbejdelsen af det materiale, du fremsender, herunder dit CV og din profiltekst. Dermed kan du allerede tidligt i rekrutteringsfasen demonstrere, at du er ivrig og engageret.

Virker det uoverskueligt?

Opstil nemt et professionelt CV med Candenos CV-builder. Kontakt os på vores live-chat, hvis du har spørgsmål!

5. Benyt dig af eksempler i din profiltekst

Du kan ikke undgå at opliste kompetencer og egenskaber i en profiltekst, men det er fundamentalt, at du også demonstrerer, at du har praktiseret og kan praktisere disse kompetencer. Disse eksempler skal fungere som belæg for de påstande, du kommer med qua oplistningen af dine kompetencer.

Lad os antage, at du i din profiltekst skriver, at du er proaktiv og derved optimerer arbejdsgange, så kan du formulere det på følgende måde, så du integrerer et eksempel i din italesættelse af disse kompetencer:

I min rolle som x hos x, har jeg med integreringen af x været med til at optimere vante arbejdsgange, hvilket vidner om, at min evne til at være proaktiv gør en forskel. Det kan I hos x få glæde af fremtidigt med mig i rollen som x.

Når du skriver dette i profilteksten, ville det også kunne afspejles ned gennem dit CV og de erfaringer du har haft. Hvis du er nyuddannet eller af andre årsager ikke har stor erfaring på arbejdsmarkedet, kan du eksemplificere dine kompetencer i henhold til resultater og måde at arbejde på i en uddannelsesmæssig kontekst.

Eksempler på CV profiltekster

Eksempel 1
Profiltekst CV - Eksempel 2

Eksempel 2
Profiltekst CV - Eksempel 1

Få hjælp til at tekstforfatte din profiltekst

Finder du det, trods ovenstående råd, stadig udfordrende at finde ordene og få dem nedskriblet på det stykke papir foran dig? Stryger dine fingre endnu ikke ivrigt over tastaturet? Det er der heldigvis råd for.

Hos Candeno er vi eksperter i at få jobsøgende i arbejde. Vi er din online sparringspartner i forbindelse med jobsøgning, og vores skribenter står til rådighed, hvad enten det handler om at sætte prikken over i’et på dit materiale, sætte de rette kommaer eller formidle dine tanker ned på skrift – også i udformningen af din profiltekst.

Og de er faktisk ret dygtige til det. 90 % af de medlemmer, som har tilkøbt tekstforfatning, er kommet til jobsamtale inden for 30 dage. Læs mere og tilkøb lige her.

Kilder:

Jobindex
Den Danske Ordbog
Ballisager