Brancheskift – en uvis, uforudsigelig og spændende rejse

Skrevet af: Amalie Brix

Skrevet d.
Blog
Jobsøgning

Virker det uoverskueligt?

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.

Brancheskift er tit en dræber..

Hvilke strømper skal jeg tage på i dag? Skal jeg spise havregryn eller rundstykker til morgenmad? Og hvad med aftensmaden, hvad skal den bestå af?

Vi står hver dag over for tusindvis af beslutninger og valg, som skal tages. Uanset størrelsen på disse beslutninger, har disse daglige beslutninger stor indflydelse på vores liv. Hvor beslutninger såsom strømpevalg kan have mindre betydning, er der andre beslutninger såsom karrierevalg, der har enorm indflydelse.

Og netop karriere og job fylder en stor del i vores liv. Først og fremmest mentalt. Men også i form af den tidssum, vi bruger på vores respektive arbejdspladser. I Danmark er den effektive gennemsnitlige arbejdstid 1408 arbejdstimer pr. år. Vi tilbringer en enorm del af vores liv på vores arbejdsplads, hvorfor ens trivsel herpå er altafgørende for et individs generelle trivsel.

Mange mennesker bruger ĂĄr pĂĄ at skabe karrierer, de er stolte af, og som de trives i.

Men hvad gør man, når man en dag kan mærke, at man ikke trives i sin karriere og branche? Og at denne mistrivsel desværre er så stor, at en potentiel beslutning om brancheskifte banker på døren?

Et ønske om brancheskifte har ikke nødvendigvis rødder i mistrivsel. Det kan også ske på baggrund af et ønske om højere løn. Nye kollegaer. Bedre arbejdstider. Eller bare et brændende ønske om at betræde nye græsgange.

Uanset bevæggrunden for ønsket om et brancheskift, er det et kæmpestort skridt at efterlade alt det, man kender og kan, for en endnu uvis fremtid. Og et brancheskifte er en uvis fremtid med et, for nogle, ukendt terræn. Når man bevæger sig rundt i ukendt terræn, er forberedelse altafgørende for, at man kan navigere rundt og finde den rette vej.

På samme måde er forberedelse essentielt, hvis man gør sig tanke om et brancheskifte. Hvilke overvejelser har du haft i forbindelse med dette pludselige retningsskifte? Store og livsændrende beslutninger kræver, at man er forberedt på både det gode og dårlige, som denne beslutning kan medføre.

PĂĄbegynd rejse. Destination: Ukendt.

Så sæt dig godt til rette. Pak telefonen væk. Og læs med, når vi giver vores besyv på, hvordan man bedst forbereder sig på at begive sig ud på en uforudsigelig rejse, hvor den kommende destination endnu er uvis.

  • Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig klart, hvad disse overvejelser bunder i. Hvad skyldes dit ønske om at skifte branche og job? Er det et pludseligt opstĂĄet behov, der kan imødekommes gennem dialog med din nuværende arbejdsgiver? Det er essentielt at klarlægge, om græsset potentielt er grønnere pĂĄ den anden side, og om det er rejsen værd. MĂĄske erfarer du undervejs, at du kan forblive i den samme branche, men derimod blot søge en ny stilling, der opfylder dine ønsker.
  • Carpe diem, YOLO, if you can dream it – you can do it. Og alt det der. Det er bare ikke altid sĂĄ simpelt at følge sine drømme og ambitioner, som nutidens og datidens ordkreatører og sprogekvilibrister gør det til. Derfor skal du gĂĄ pĂĄ opdagelse i, hvad det vil kræve af dig. Er du et sted i dit liv, hvor du har de fornødne mentale og økonomiske ressourcer til en ukendt fremtid? Det er ikke givet, at et brancheskift sker fra Ă©n dag til anden. Det er nødvendigt at være bevidst om, at det kan være en lang og hĂĄrd rejse med mange forhindringer undervejs. Er du villig til at gennemgĂĄ denne rejse med mulige skræmmer undervejs, kan du begynde at lægge en slagplan for gennemførelsen heraf. Uanset om det er en livslang drøm eller en pludselig opstĂĄet strøtanke, er det værd at forfølge, hvis du er klar til det.
  • Hvis du ikke er klar til at springe ud pĂĄ ukendt jord med det samme, kan du pĂĄbegynde efter- og videreuddannelse, der kan give dig de fornødne kompetencer, og dig selv den fornødne ro, sĂĄ du i højere grad har de værktøjer, der efterspørges i den specifikke stilling og branche.
  • Nu har du fundamentet for et brancheskift, sĂĄ handler det bare om at søge den stilling, som du har fundet – eller begynde at lede efter den stilling som du ønsker at finde. I den sammenhæng er det igen essentielt at gøre sit forarbejde. Lær branchen at kende og lær den pĂĄgældende virksomhed at kende. Snak branchens sprog. SĂĄ viser du, at du har denne del pĂĄ rygraden. SĂĄ handler det blot om at bevise, at netop din faglighed og dine kompetencer blot er den puslespilsbrik, de mangler i deres virksomhed. Du skal derfor sætte dig ned og reflektere over, hvilke af dine færdigheder, erfaringer og kompetencer, der gør, at du kan udfylde den rolle, som de ønsker udfyldt. Du behøver ikke at italesætte kompetencer, der ikke er relevant i den specifikke kontekst.

1, 2, 3, 4 råd – så er du i mål med dit kommende brancheskift og fremme på din drømmedestination. Det er øjensynligt meget enkelt, men der ligger et enormt fodarbejde bag at ville boltre sig på nye græsgange, der er grønnere end dem, du betrådte før. Det er fællesnævneren for alle rådene.

Men hvis du virkelig tager skeen i den anden hånd og forfølger dine ambitioner med det rette forarbejde, er de bump på vejen, du kan møde undervejs, nogle du kan overkomme.

God tur pĂĄ din kommende rejse.