Hvordan skriver man en god ansøgning? – Sådan gør du..

Skrevet d.
Ansøgning
Blog

Amalie Brix

Skribent

Hvordan skriver man en ansøgning, der sikrer dig drømmejobbet?

Der er det. Jobbet. Det job som du så brændende ønsker at få. Det opfylder lige præcis det, du ønsker. Men det er potentielt lang tid siden, at du sidst har skrevet en go jobansøgning. Den værste rust skal børstes af, før du kan kaste dig ud i at skrive den ansøgning, der sikrer dig drømmejobbet. Der er meget på spil, for det er lige præcis dét job, du ønsker. Derfor ønsker du at skrive en god ansøgning, der bringer dig videre i puljen af håbefulde ansøgere. Tag notesblokken frem og åben sindet, når vi guider dig hen mod udformningen af den gode ansøgning.

Sidder du godt? Er blyanten spidset? Måske kigger du allerede på den stilling, som du ønsker at søge. Ikke desto mindre er jeg glad for, at du læser med, så du kan blive klædt på til at skrive en god ansøgning.

Hvordan skriver man en ansøgning?

Du har måske allerede skrevet en linje. Slettet den igen. Skrevet en ny linje. Slettet den igen. Det kan være svært at koge alt det ned, man har på hjerte, til én A4-side. Ikke desto mindre er det fundamentalt at holde det kort, når din ansøgning potentielt lander i en bunke med 200 andre håbefuldt skrevne ansøgninger. Det kræver derfor snilde og flair for ord og konkretisering at ende i den bunke, der får lov til at udfolde sin kompetencer og personlighed i en personlig samtale.

Der er ikke nogen facitliste på, hvordan du sikrer dig lige præcis dit drømmejob. Men hvis du krydrer din ansøgning med sjæl, god forberedelse og disse seks tips, så er du godt på vej. Listen er udarbejdet ud fra den overbevisning om, at du har en ønsket stilling for øje. Derfor er springer vi lige ud i research-fasen.

 1. Research
 2. Overskrift
 3. Motivation / introduktion
 4. Ansøgningens krop: Demonstrer dine kompetencer og din faglighed
 5. Afrunding
 6. Layout og korrekturlæsning

1 – Research

Det er fundamentalt, at du kender den pågældende virksomhed helt ind til benet. På den måde afspejler dine ord sig i virksomhedens værdier, og så kan du senere tilgå en potentiel samtale med ro. Skab på forhånd et vidensfundament, så føles pennen lidt lettere i hånden. Eller fingrene bevæger sig lidt hurtigere på tasteturet, om man vil.

Med henhold i virksomhedens værdier og historie, kan du i højere grad vurdere, hvilke af dine kompetencer der er i overensstemmelse med de færdigheder, som virksomheden søger hos en ny medarbejder. Med research følger også, at det pågældende stillingsopslag læses og terpes med stor nøjsomhed. Derved kan du inkorporere buzzwords i din ansøgning, som har relation til virksomheden og den konkrete stilling.

Fyldt med viden om dine kompetencer og virksomheden, kan du så småt begynde at spidse blyanten og bevæge dig videre til ansøgningsfasens næste skridt: Den iøjnefaldende og fængende overskrift.

2 – Overskrift

En god overskrift siger du?

Det kan virke en anelse omsonst at gå i detaljen med noget så generelt som en overskrift. Men i den flere centimeter høje bunke af ansøgninger, er der en risiko for, at ansøgningerne kun skimmes flygtigt. Derfor er det centralt at det, der står skrevet med de klareste og største bogstaver, skiller sig ud.

Overskrift

Du har jo kun én A4-side til at skille dig ud og skabe genklang, hvorfor det er essentielt at gøre det allerede fra første ord.

Det er en fantastisk mulighed for med finurligheder at udfolde din sproglige kreativitet og personlighed ved ansøgningens spæde start. Se det som et førstehåndsindtryk, hvilke kan rodfæste sig i vores bevidsthed i lang tid.

Det er vigtigt at pointere at alle stillingsopslag og brancher er forskellige, hvilket også skal afspejle sig i ansøgninger – og disses overskrifter. Det er ikke alle brancher, der hæfter sig ved sproglig ekvilibrisme, dog er det stadig en måde, hvorpå du kan skille dig ud og fastholde dig selv i rekrutteringsmedarbejderens bevidsthed.

Sejlet er sat og kursen er vis. Målet er udfærdigelsen af den gode ansøgning. Standardformuleringen er blot én af flere forhindringer undervejs, som du skal undgå.

Den gode overskrift gør, at du har fået vind i sejlene. Du er på rette kurs, men ikke helt i mål endnu. Næste step på rejsen er at inkorporere din motivation i ansøgningen.

3 – Motivation/introduktion

Overskriften sidder nu i skabet. Forhåbentlig. Men det er tid til at bevæge sig videre til næste step. Med få tegn til rådighed skal du veje hvert ord og hver sætning. Dette skal afspejle sig i dine indledende sætninger, der skal omhandle din motivation for at søge den pågældende stilling.

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.
Tilmeld dig her

Italesæt hvad der lige præcis tiltaler dig ved det pågældende job, og hvad der danner grundlag for, hvorfor du ser dig selv som den perfekte kandidat til stillingen – og hvorfor du overordnet set er den perfekte medarbejder til virksomheden. Din motivation for at søge stillingen skal danne bindeled til næste afsnit i din ansøgning: Din faglighed og dine kompetencer i henhold til stillingen. Sæt punktummet og hop med videre til dette næste skridt på rejsen.

Ansøgning indledning

4 – Ansøgningens krop: Demonstrer dine kompetencer og din faglighed

Velkommen til, den for nogle, grænseoverskridende del af ansøgningen. Den del, hvor du sætter dine kompetencer og faglighed i spil. Det kan virke intimiderende at skulle sætte ord på alle de ting, man mestrer. Den del, hvor janteloven ophæves, og hvor ydmyghed er et skældsord. Ej, selvfølgelig skal du ikke være arrogant og bedrevidende i din retorik.

Virksomheden søger en medarbejder, der kan udfylde den rolle, som de ønsker udfyldt. Typisk vil et stillingsopslag bestå af nogle punkter under overskriften: ’Det forventer vi af dig’. Dette indebærer som regel både nogle personlige, sociale og faglige kompetencer. I den kontekst handler det om at sætte ord på, hvordan lige præcis du kan leve op til disse forventninger. Italesæt de mest relevante kompetencer og demonstrer med ord, hvordan du med dine kompetencer kan udfylde denne rolle.

Men det er vigtigt, at du er tro mod dig selv. Tro på at du, qua dine kompetencer og din personlighed, er det perfekte match til virksomheden og lad det skinne igennem. Så er du på ret kurs. Faktisk er du efter dette afsnit meget tæt på målet: Udfærdigelsen af den gode ansøgning. Men hæng lige på lidt endnu. Du er ikke helt færdig!

5 – Afrunding

Du er ved at løbe tør for tegn. Og ansøgningens sidste afsnit skal heller ikke fylde alverden, dog er denne stadig essentiel for ansøgningens samlede indtryk. Du har brugt ¾ side at demonstrere, hvorfor den pågældende virksomhed ikke kan leve uden dig. De flotte ord skal der bindes en sløjfe på.

Afslut din ansøgning med et call-to-action. Det er ikke raketvidenskab, men det er vigtigt at afrunde med en venlig hilsen, hvor du gør opmærksom på, at du ser frem til at høre fra dem og uddybe på alt det, der står mellem linjerne. Blot et par linjer og såre simpelt. Se blot her:

den gode ansøgning

6 – Layout og korrekturlæsning

Lige præcis. Layout og korrekturlæsning. Mennesker tryllebindes af det, de ser. Overskriften er essentiel, fordi den er det første, der læses. Men inden virksomheden dykker ned i overskriften, bedåres de af ansøgningens visuelle udtryk. Det betyder ikke, at du bør at bruge timevis på det grafiske fodarbejde. Dog er det vigtigt, at ansøgningen er visuelt iøjnefaldende, og at den er sammenhængende i sit udtryk.

hjælp til ansøgning

Afslutningsvis er det vigtige at korrekturlæse det skrevne materiale. Det virke som en selvfølgelighed, men en unødvendig stavefejl kan syne sjusket og forhastet. Er du ikke selv fortrolig med alle kommareglerne, kan du med fordel få en bekendt til at gennemlæse det. Det kan være en styrke at få en anden til at læse din ansøgning igennem, derved kan du få et billede af, hvordan ansøgningen opfattes hos modtageren. Dette kan kaste et nyt lys over dine ord og derved bidrage til, at dine pointer får den rette klang.

Så er vi faktisk i mål. Du har skrevet din ansøgning, og den er klar til en virtuel flyvetur hen i den pågældende virksomheds postkasse.

Ønsker du et bonus fifs?

EFU-modellen er effektiv

Hos Candeno laver vi ansøgninger ud fra EFU-modellen og det anbefaler vi også, at du gør. EFU-modellen er en god måde at sætte ansøgningen op, fordi det hurtigt og nemt giver arbejdsgiveren overblik over din ansøgning og hvad du kan.

EFU:

 • Erfaring
 • Fordele
 • Udbytte

Sæt din ansøgning op i tre hovedafsnit, hvor du gennemgår dine faglige og personlige kompetencer i første afsnit. I andet afsnit skriver du, hvilke fordele dine egenskaber giver og til sidst skriver du et afsnit om, hvordan dine fordele kan skabe et udbytte for arbejdsgiveren.

sadan skriver du ansoegning

 

Gør det gerne kort

Den gode ansøgning skal være ca. en side. Det er nok plads til, at du kan præsentere dig selv, og arbejdsgiveren kan få et godt indtryk af dig, uden at skulle bruge for meget tid på at kigge din ansøgning igennem.

Hvis din ansøgning er længere end en side, er sandsynligheden for, at den bliver læst til ende minimal. En side er nok til at sælge dig selv, selvom det kan være fristende at skrive mere.

Sådan skriver du din ansøgning – målret den!

Hvis du vil lave en god ansøgning, er det primus motor at den målrettes. Hvis du læser andre kilder omkring hvordan man skriver en ansøgning, så bliver det nævnt utallige gange, at man skal målrette mod stillingsopslaget. Hvis nu der står i stillingsopslaget, at de søger en erfaren erhvervssælger, så nævn det mindst en gang både i din ansøgning, men også i din CV Skabelon.

Du kan faktisk følge de opstillede punkter i stillingsopslaget kronologisk. Generelt set har et stillingsopslag altid en masse punkter, som du kan følge slavisk – typisk med noget som de forventer af dig. Du skal simpelthen nærmest besvare dem, som var de spørgsmål. Hvis de eksempelvis skriver, at de forventer du:
– xxxxx xxxxx
– xxxxx xxxxx
– xxxxx xxxxx

Dette er faktisk punkter du kan bruge i din ansøgning. Som sagt er der typisk krav til ting du skal have erfaring med – eller hvert fald har kendskab til. Derfor, når du vil besvare spørgsmålene, skal du i stedet for at skrive ’’jeg er dynamisk’’, skrive ’’fra mine tidligere erfaringer, har jeg været vant til at arbejde på tværs af mange faggrupper’’. Sådan en vending er generelt mere tillidsfuld. Det lyder mere ægte, end at du skriver: ’’Jeg er dynamisk’’, fordi det generelt lyder meget overfladisk. Allerede med sådanne småting er du foran konkurrenterne, fordi mange formentlig ikke har tilpasset stillingsopslaget. Målret derfor din ansøgning.

sådan skriver du ansøgning

 

Fordele og ulemper ved at arbejde i henholdsvis Start-ups, Scale-ups og corporate virksomheder

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.
Tilmeld dig her

Hvordan skriver man en ansøgning til en start-up?

For at komme i betragtning til en start-up, er det vigtigt, at du er passioneret omkring start-up miljøet. Tilmed er det også vigtigt, at du har lyst til at yde den ekstra indsats. For alle spiller en vigtig rolle i en start-up. Alfa omega for en start-up er, at der skal skabes værdi nu og her, fordi likviditeten typisk kan være presset. Derfor skal du ligge nøje mærke til, hvilken start-up du søger til, for en typisk indgangsvinkel ville være, at du kan skabe værdi nu og her på grund af din erfaring med branchen. Rekrutteringen foregår bl.a. også gennem netværk og bekendte, når vi snakker start-up. Her får du lidt basale tips omkring en start-up.

Fordele ved en start-up

 • Kort beslutningsproces
 • Knapt så mange konkurrenter til jobbet
 • Oftest meget ansvar fra start
 • Oftest stort potentiale for at blive forfremmet

Ulemper ved start-up

 • Løn i nedre kvartil ift. Stillingsbetegnelse
 • Typisk lange arbejdsdage
 • Risiko for konkurs

Der findes selvfølgelig mange fordele og ulemper, men disse betragtninger er et par af de mest væsentlige

Sadan skriver du din ansoegning

God ansøgning til scale-ups

Inden vi vil komme for meget ind på, hvordan du laver en god ansøgning til Scale-ups, er det en god ide at se følgende videoer.

Når det er sagt, er der et par nøgleord som betyder meget, hvis du vil arbejde i en Scale-up. For at lave en god ansøgning, er det derfor vigtigt at du besidder følgende egenskaber: Ansvar, omstillingsparat, gå-på-mod og disciplin. Typisk er det uopfordret ansøgninger du skal formidle til scale-ups. Derfor er det også vigtigt, når du skal skrive en god ansøgning, at du læser op på virksomheden. For scale-ups er typisk ikke virksomheder der bliver så eksponeret. Du finder dem typisk i kontorfællesskaber, hvor de ofte sidder i hold af omkring 10 ansatte. Strategien vil derfor være, at du finder kontorfællesskaber og undersøger hvilke virksomheder der sidder der.

Hvis du vil vise dit gå-på-mod, så gå ind på LinkedIn og søg på chefen – eventuelt link med dem. I visse tilfælde kan du også invitere dem på en såkaldt ’’kaffe-date’’. Det er blevet lidt en trend i Danmark – så forholdene er mere afslappet, og man kan få sig en 1-1 session med direktøren, for de vil oprigtigt gerne hjælpe.  

Fordele ved en scale-up

 • Styr på det danske marked
 • Der er omsætningen, dvs. likviditeten ikke et problem længere
 • Risikoen for at gå konkurs er markant lavere
 • Løn vil typisk passe til markedslønnen

Ulemper ved scale-up

 • Lange arbejdsdage
 • Store forventninger
 • Risiko for fyring hvis der ikke performes

Igen de mest gængse ting som du skal tage med i dine overvejelser, hvis du vil søge i et Scale-up. Jeg vil til slut referere til videoerne i ovenstående link – du får virkelig et indblik i, hvordan det er at arbejde i en scale-up.

Sadan skriver du en ansoegning

Hvordan man en ansøgning til en corporate virksomhed?

Corporate er en helt anden slags virksomhed. Her er der fastlagte procedurer. Du møder typisk fra 8-16 og kalder det en arbejdsdag. Fleksibiliteten i din arbejdsgang er typisk helller ikke så varierende. Det svinger meget fra profil til profil, om det er en god ting – det kan du selv vurdere? Vil du gerne møde på job, hvor du ved hvad du skal lave – eller vil du helst møde ind, velvidende om du kan møde en helt ny dag i forhold til i går?

For at lave en god ansøgning til en corporate virksomhed, er det i sær en god ide at have en ren baggrund. Din LinkedIn profil må gerne være up to date, for en stor virksomhed går meget op i hvem de ansætter. De tænker hele tiden renomme, hvilket også er klart. De har et stort ansvar, så hvis der laves en brøler, kan det være farligt og mange mennesker kan miste deres job.

Populære stillinger i corporate virksomheder får typisk mange ansøgere. Derfor er det også super vigtigt, at du er kvalificeret og opsat på en rekrutteringsrunde, hvor du formentlig kommer igennem minimum to jobsamtaler. Det er typisk opslåede stillinger du søger, igen grundet en procedure. Det er vigtigt at det fremstår professionelt og målrettet mod stillingsopslaget. En god ide ville være at få en bekendt til at læse korrektur på din ansøgning. Brug eventuelt også virksomhedens farvekode i dit layout, så du viser dedikation.

Så hvordan skriver man en god ansøgning?

Undersøg dine behov. Find ud af om du vil arbejde i en Start-up, Scale-up eller corporate virksomhed. Afhængig af størrelsen, skal du gøre op med dig selv hvilke parametre du værdsætter i din arbejdsdag. Tør du svæve på en sky med en risikofyldt hverdag, hvor dørene kan lukkes fra måned til måned? Drømmer du derimod om et arbejde, hvor du ”bare” skal møde op kl. 09.00 og smutte igen kl. 17.00? Hvor dine arbejdsopgaver heller ikke spænder bredt, tværtimod?

Pointen med disse overvejelser er ikke, at du skal nervøs for det ene eller det andet. For det kan godt lyde lidt generaliserende. Men en god ansøgning er baseret på sådanne overvejelser, for det skal handle om, at du brænder mest igennem – og det gør du, der hvor der er størst interesse. Det siger også sig selv. Byg ansøgningen på baggrund af stillingsopslaget – såfremt der er et. Lav den fængende overskrift og generelt implementer ovenstående tips.

Det er også enormt vigtigt, at det tit og ofte handler om at finde den rette person. Så når en virksomhed kigger på din jobansøgning, kigger de også på dig som person. Kompetencer og egenskaber er en ting, men hvis du kan sælge din personlighed, så er det også en enormt god ide – som også er pointeret omkring det med ’’jeg er dynamisk’’.

Der er selvfølgelig rigtig mange ting du kan/skal forholde dig til – derfor skal du også være selektiv omkring disse råd. Sorter og fravælg det som kan og ikke kan bruges.

Vi kan hjælpe dig på vej

Det kan også være, at du oplever problemer med at få skibet sejlet i sikker havn. Hos Candeno kan du få skræddersyet hjælp med ansøgning fra professionelle skribenter. Hele 84 % af vores brugere kommer til jobsamtale inden for 30 dage. Hvis du har mod på at overgive roret til os, vil vi med glæde agere navigatør på denne rejse med dig.

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.
Tilmeld dig her

Vil du også læse om lidt om vores CV eksempler? Så kan du se mere her

Den gode ansoegning