Sådan skriver du en ansøgning som pædagog

Skrevet af: Amalie Brix

Skrevet d.
Blog
Eksempler

Virker det uoverskueligt?

Virker det uoverskueligt? Hos Candeno kan du få sparring 7 dage om ugen på vores livechat. Vi hjælper dig med at lande dit næste job.

Sådan skriver du en ansøgning som pædagog

Der findes ikke én rigtig måde at skrive en ansøgning på. Det gør sig også gældende, når du skal skrive en ansøgning som pædagog.

Derfor er det vigtigt, at din ansøgning afspejler dig, så din (forhåbentligt) kommende arbejdsgiver får et billede af, hvem du er både som kollega og medarbejder.

Selvom der ikke er et facit for, hvordan du skriver den jobansøgning, der sikrer dig dit drømmejob som pædagog, så har vi nogle tips til, hvordan du kan gøre din ansøgning mere træfsikker og få en, på baggrund af hårdt arbejde, forlomme i rekrutteringskøen.

En god ansøgning har det formål at bringe dig videre til en personlig samtale, hvor du virkelig kan få lov til at udfolde dine kompetencer som pædagog.

Indtil da har du godt og vel 2400 tegn, med mellemrum vel og mærke, til at skabe den altafgørende interesse hos den pågældende rekrutteringsmedarbejder.

At få nedskrevet de magiske ord, der netop bringer dig til en samtale, kan være svært. Men læs med når vi giver vores besyv på, hvordan du kan sikre dig dit drømmejob som pædagog.

Virker det uoverskueligt?

Opstil nemt et professionelt CV og udform din ansøgning med vores CV- og ansøgningsbuilder. Kontakt os på vores live-chat, hvis du har spørgsmål!

Inden du begynder at skrive jobansøgningen

…Skal du finde et job, du synes er værd at skrive om. Det er sjældent at jobs kommer dumpende. Det kræver flid, research og god forberedelse.

Derfor skal du først og fremmest finde et job, du finder interessant. Det kan sommetider være svært at se skoven for bare træer og navigere frem til dét pædagogjob, der slår benene væk under dig.

Derfor skal du tjekke markedet for pædagogstillinger regelmæssigt. Men markedet for ledige pædagogstillinger kan være svært at navigere rundt i.

Derfor gives du her et lille overblik over, hvor du med fordel kan snævre søgningen ind:

 • LinkedIn: Med en profil på denne professionelle, erhvervsrelaterede platform får du adgang til et professionelt netværk, som deler både faglige nyheder og stillingsopslag. LinkedIn har sin egen jobportal, hvor du kan søge efter ledige stillinger. Derudover kan du benytte platformen til at række ud til dit netværk ved at fortælle, at du søger job via blandt andet opslag. Du kan benytte platformen til at synliggøre dig selv og dine kompetencer som pædagog for potentielle arbejdsgivere.
 • Facebook: Facebook er et bredere medie end LinkedIn, hvor flere milliarder mennesker på daglig basis scroller sit nyhedsfeed igennem.
  Én af dem, kan være din kommende arbejdsgiver. På Facebook findes der også flere grupper for ledige pædagoger, hvor der blandt andet deles stillingsopslag.
 • Kommunernes hjemmeside: De fleste institutioner er offentlige instanser, hvilket betyder, at stillingerne ofte lægges op på kommunernes hjemmeside.
 • Jobindex: En klassisk jobportal, hvor du kan søge specifikt efter ledige stillinger som pædagog. Du kan filtrere din søgning, så du kun får relevante stillingsopslag, som i dette tilfælde er som pædagog. Der findes flere af disse portaler, såsom dk, simplyjob.dk, job-zonen.dk samt mange andre.
 • Brug dit netværk: Tag kontakt til dine familie, venner, tidligere kollegaer og professionelle relationer, og gør dem opmærksom på, at du søger et job som pædagog. I visse tilfælde vil det være muligt at få kendskab til en stilling, fordi din mosters onkels kusine kender en, der kender en, som søger en pædagogmedarbejder. Og den pædagog de mangler, er selvfølgelig dig.

Research: Gør dit forarbejde inden, at du nedskriver din tankestrøm

Oprettelse af profiler på adskillige platforme og kontakt med og brug af dit netværk har nu bragt din hen til den perfekte stilling som pædagog. Hvad er næste skrift så?

Når du har fundet den pædagogstilling, du gerne vil søge, er det vigtigt, at du gør dit benarbejde og læser det pågældende jobopslag til stillingen grundigt.

Undersøg hvad arbejdsgiveren specifikt efterspørger. Derudover er det vigtigt at søge information om arbejdspladsen blandt andet via deres hjemmeside. Derved kan du i henhold i deres værdier og historie udforme din ansøgning.

Du kan med fordel kontakte den pågældende arbejdsplads i jagten på at sikre dig dit drømmejob som pædagog. Find de rette kontaktoplysninger og ring til rette vedkommende.

I den kontekst kan du give en kort præsentation af dig selv samt begrunde, hvorfor du ringer. Dermed kan du stille uddybende spørgsmål til stillingen og gøre opmærksom på dig selv.

Således vil rekrutteringsmedarbejderen dvæle en ekstra gang ved din ansøgnings, når vedkommende gennemgår den enorme bunke af ansøgninger.

Tip: Forbered dig godt inden, at du ringer. Det sender et godt signal, at du er velforberedt. Desuden ringer du i deres arbejdstid, hvorfor det er vigtigt at afklare, om vedkommende har tid til at snakke med dig på det givne tidspunkt.

Forbered nogle relevante og faglige spørgsmål i henhold til stillingsopslaget.

Refleksion, refleksion, refleksion

Med udgangspunkt i din research har du lagt et godt fundament med henblik på at udforme den tekstuelle del af din ansøgning.

Dog kan det også være en god idé at reflektere over, hvori dine kompetencer består inden, at du begynder at skrive.

Du er bevidst om, hvilke kompetencer den pågældende arbejdsgiver søger. På baggrund af den viden kan du med afsæt i dine kompetencer og din erfaring som pædagog overveje, hvor arbejdsgiverens behov bedst møder dine kompetencer.

Udvælg dine vigtigste kompetencer i henhold til stillingen og skriv ansøgningen på baggrund deraf.

Udformningen af din jobansøgning som pædagog

En ansøgning som pædagog, og ansøgninger helt generelt, skal som udgangspunkt indeholde ganske få ting:

 • En fængende overskrift: Arbejdsgiverens første(skrift)håndsindtryk af dig. Disse ord er de første, som din potentielt kommende arbejdsgiver læser. Derfor er det fundamentalt, at du i din ansøgning som pædagog vejer disse indledende ord nøje. Undgå i overskriftet standardiserede overskrifter, hvor du blot kopierer stillingopslagets overskrift. En rekrutteringsmedarbejder læser flere hundrede ansøgninger, hvorfor der er ganske lidt tid til den enkelte ansøgning. Din overskrift skal derfor være iøjnefaldende og indgyde interesse hos læseren, så vedkommende får lyst til at læse mere.
 • Motivation for ansøgning: Sæt ord på, hvorfor du er interesseret i lige præcis den stilling som pædagog. Italesæt hvad der tiltaler dig ved det pågældende job som pædagog. Hvorfor er du interesseret i stillingen samt den dertilhørende organisation? Demonstrer at du har kendskab til deres værdier, og at du kan forene dig med dem og arbejde på baggrund deraf.
 • Kompetencer og faglighed: Hvad gør dig til en god pædagog? Det har du allerede reflekteret over tidligere i processen. Sæt ord på de kompetencer som du har tilegnet dig gennem tidligere stillinger og vælg som nævnt kun dem, der giver mest mening i henhold til stillingsopslaget.
 • Beskrivelse af hvordan du kan løse jobbet – og opgaverne forbundet dertil: Du har netop oplistet nogle kompetencer, som du besidder som pædagog, men hvordan kan de bruges i henhold til stillingen? Giv gerne eksempler på dine erfaringer og føromtalte kompetencer. Vær tydelig omkring, hvordan du tidligere er lykkedes i lignende stillinger, så din kommende arbejdsgiver ikke selv skal vurdere, hvordan din erfaring og kompetencer kan bruges i stillingen.
 • Afslutning – Call to action: Det er vigtigt at binde en flot sløje på den ansøgning, du har lagt blod, sved og tårer i og fået ømme skrivefingre af. Du kan se afslutningen som en konklusion på din ’opgave’, hvor du kort opsummerer og appellerer til, at du kan alt det – og meget mere til; noget du gerne vil have muligheden for at fortælle endnu mere om i en personlig samtale.

Alt det formelle i din ansøgning: Layout og korrektur

Det er vigtigt, at du formulerer dig knivskarpt i henhold til jobansøgningen som pædagog. Men det er også fundamentalt, at din ansøgning står snorlige visuelt og grammatisk.

Det sidste punktum er sat, men du er ikke helt færdig.

Når du gennemlæser din ansøgning som pædagog, skal du være næsten pedantisk, når du tjekker for tastefejl, kommafejl og andre grammatiske fejl. Denne type fejl kan forstyrre læserytmen og kan få dig til at fremstå sjusket og uengageret.

Det kan være en fordel at få en relation, du er tryg ved, til at gennemlæse din ansøgning med detaljeorienterede og objektive briller. Fire øjne er selvsagt mere opmærksomme end to, hvorfor vedkommende kan opdage fejl, du har overset undervejs.

Som en sidste hånd på dit ansøgningsmesterværk er det vigtigt, at den visuelle del sidder i skabet. Som pædagog er der relationelle kompetencer – og mange andre kompetencer – der er langt vigtigere end æstetisk sans og grafisk kunne.

Derfor er det ikke en del, du skal benytte timevis på, når du udformer din ansøgning som pædagog. Ikke desto mindre siger ’et billede mere end tusind ord’.

Mennesker bruger billeder til at forstå sine omgivelser og den omkringliggende verden, faktisk bidrager øjnene med omtrent 85 procent af en persons viden om verden.

Et incitament for at mennesker fordøjer information bedst visuelt, hvorfor det er vigtigt, at din ansøgning præsenterer sig selv godt visuelt.

Eksempel på ansøgning til pædagog:

Som pædagog er man sit eget vigtigste arbejdsredskab

…Hvilket min arbejdsgang afspejler sig i

Jeg kan bidrage med mangeårig erfaring som pædagog, herunder også ledelsesmæssig erfaring, da jeg, udover mine jobs som pædagog og musiklærer, har ageret konstitueret souschef samt afdelingsleder.

Det er med stor interesse, at jeg ønsker at være pædagog hos xx. Jeres måde at arbejde i det pædagogiske spektrum er inspirerende, og jeg ved, at jeg med min erfaring kan tilgå jeres team og arbejde i henhold til jeres pædagogiske syn.

Jeg trives i et spektrum, hvor udvikling og skabelse af relationer er centralt for den daglige drift. Netop evnen til at skabe vedvarende og stærke relationer er fundamentalt for mig som person, både på arbejdet og i det private.

Jeg har arbejdet som freelance musiklærer, og jeg værdsætter den måde, hvorpå man kan tilgå pædagogfaget ved brug af musik, hvorfor I vil få en medarbejder, der tilfører erhvervet en anderledes og mere musikalsk tilgang.

Dog er min centrale motivation ved faget, at jeg brænder for at gøre en forskel i arbejdet med børn og unge. Dette er kommet til udtryk i min rolle som kontaktpædagog, pædagog for børn med udadreagerende adfærd samt unge med misbrugsproblemer.

Jeg ønsker at give alle børn det bedste udgangspunkt, og med min 21 års erhvervserfaring inden for børn- og ungeområdet, hvoraf de seneste 16 år har foregået på xx, får I en pædagog med en alsidig pædagogisk viden, en evne at tilgå sit arbejde med en stor portion humor samt engagement.

21 år i denne verden taler sit tydelige sprog – jeg er kommet for at blive, og jeg elsker at agere i en hverdag, hvor det sociale aspekt har en hovedrolle, og hvor jeg samtidig kan udfolde både mine musikalske og ledelsesmæssige kompetencer.

Nævnelsesværdigt er også, at jeg med mine kompetencer har stor erfaring med at løse konflikter blandt de børn og unge, som jeg har agerer pædagog for. Jeg evner at se helheden og at skille handlingen fra individet, hvilket jeg har benyttet mig af i min konflikthåndtering.

Jeg skaber en god og daglig kommunikation på tværs af afdelinger således, at jeg konstant er opdateret og derved imødekommer eventuelle problematikker. Jeg arbejder proaktivt og imødekommer implementeringen af nye strategier og mål ved at skabe dialog med de involverede parter, hvilket jeg har oplevet stor succes med.

I en uddybende samtale vil i hurtigt erfare, at jeg er en ildsjæl inden for det pædagogiske og musikalske område, og at jeg med både min uddannelse og brede erhvervserfaring har en masse at byde på, både til jer og til børnene.

De bedste hilsner,

xx

Pædagogens/rekrutteringmedarbejderens bedste råd til din jobansøgning som pædagog:

 1. Vær tro mod dig selv. Det er vigtigt, at du kan stå inde for de ting, du skriver i din ansøgning. Troværdighed er fundamentalt i denne branche, så det er vigtigt, at du ikke blot oplister kompetencer, du i virkeligheden ikke besidder.
 2. Som pædagog er man sit eget vigtigste arbejdsredskab. Din person og måder at indgå i relationer på er fundamentalt i arbejdet som pædagog. Det er derfor vigtigt, at du lader din personlighed skinne igennem i din ansøgning.
 3. Husk at gøre opmærksom på, hvad du kan bidrage med og fokuser på, hvori din faglighed består. Din faglighed skal være på plads, og det skal du italesætte i din ansøgning.

Held og lykke med skribleriet.